Trip Tips

Niet alleen door ons werk in de reisbusiness, maar ook omdat we er GEK op zijn: reizen! Gezamenlijk hebben we toch wel zo'n 100 landen en/of steden afgetikt. Reden genoeg voor de categorie Trip Tips van en voor FbnF-ers. Via korte reisblogs delen we onze reiservaringen en geven we tips en links over WHERE TO GO AND WHAT NOT TO MISS. Wil je zelf een een reisblog schrijven of mis je een paar toffe tips? Kom maar door! Intussen..... live life to the fullest! 

Dagmar Ypenberg
Riga
Riga is misschien niet de eerste stad waar je aan denkt voor een citytrip. Toch kan ik het je van harte aanbevelen. Voormalig Oost-Europa, maar liever horen ze bij de ‘Nordic’s’. Als je op de kaart kijkt, is dat ook zo gek nog niet. Vanuit de kustplaats Jurmala kun je Stockholm bijna zien. Na de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog (neem van mij aan dat de Letten heel zware verliezen hebben geleden) volgde decennia Russische onderdrukking. Dit jaar viert Letland 100 jaar onafhankelijkheid. Zelfs onze Koning is deze week in Riga om een kijkje te nemen. Dus heb je zin in een mooie oude stad met spannende rafelrandjes, dan is Riga je stad. Hierbij mijn tips.

Niet geheel toevallig is het deze maand in Nederland ‘Proef Letland’ maand. Ik begin dan ook met het delen van een paar culinaire tips want er zijn in Riga heel veel goede restaurants en koffietentjes.

De centrale markthallen
Helemaal fantastisch! Lekker rauw en niet zo gepolijst als de hippe markthallen die in Nederland als paddestoelen uit de grond komen. Hier doen de inwoners van Riga de dagelijkse boodschappen. Geen toeristische trekpleister, dus lekker local.
www.latvia.travel/en/sight/riga-central-market

Restaurant St Petrus
Chef kok Dmitri Fedosevich maakt er een waar feestje van! Met zijn Michelin-sterren ervaring in London eet je hier dan ook echt op stand. En het mooie is, voor een schandalig lage prijs.
http://stpetrus-restaurant.com

KANNAS in het Annas Hotel
Dzintars Kristoviskis is misschien wel de beroemdste chef van Letland. Een stoere gast met hipster kapsel en zijn armen vol met tattoos, tovert hij de meest mooie gerechten op tafel. Wist je trouwens dat het in Letland echt not done is om buiten het seizoen te eten. Hier vind je geen aardbeien in februari!
www.annashotel.com

Restorans 3
Nog zo’n topper! De chefs werken hier alleen met natuurlijke en lokale producten. En dat proef je. Er zit echt liefde in het eten. Wel handig om even te reserveren.
www.restaurant3.lv

Radisson Blue
‘s Avonds even een cocktail drinken en genieten van een prachtig uitzicht over de stad? Ga dan naar de 26ste verdieping van het Radisson Blue hotel.

De Geboorte van Christus-kathedraal
Vanuit het Radisson Blue kijk je over het Esplanada park. En in dit park staat De Geboorte van Christus-kathedraal. Een schitterende neo-Byzantijnse kathedraal. De Kathedraal van is een van de grootste orthodoxe kerken van de Baltische Staten. Loop door het magnifieke neo-Byzantijnse gebouw, dat niet alleen zelf erg mooi is, maar ook nog eens prachtige iconen bevat.

Elizabetes Iela
In Riga vind je heel veel art nouveau-stijl gebouwen. Echt super mooi. Vaak staan ze tussen wat lelijke, grijze (Russische) panden, maar in de straat Elizabetes Iela hoef je echt niet op zoek. Deze hele straat staat vol met de mooiste art nouveau gebouwen in prachtige pasteltinten. Even doorheen lopen dus.

Kipsala
Van oorsprong heeft Riga ook heel veel traditionele houten huizen. Een beetje zoals in Zweden. In het centrum zijn er niet zo heel veel meer maar aan de overkant van de Dvina rivier des te meer. Loop over de brug naar het eiland Kipsala. Hier vind je heel veel traditionele oude houten huisjes bij elkaar. Erg mooi! En als je dan toch aan de overkant bent, bezoek dan de schuilkelder van Zana Lipkes. Beetje lastig vinden, de ingang is erg klein. Het museum is gewijd aan Jānis Lipke, een Let die in de Tweede Wereldoorlog meerdere joden schuilhield in een bunker naast zijn huis. Het museum staat op de plek van de oude bunker. In 2014 won het museum een prijs voor het meest innovatieve museum van Europa.
http://lipke.lv/lv

Bibliotheek
Ik loop wel vaker bij een bibliotheek binnen tijdens een citytrip. Zie ook mijn blog over Stockholm. Maar deze is wel heel tof. Aan de overkant van de rivier Dvina. Het is een super groot modern glazen gebouw en is open sinds begin 2014. In de vorm van een menselijke ketting hebben naar schatting 15.000 Letten op 18 januari 2014 een paar duizend bibliotheekboeken van de oude naar de nieuwe bibliotheek verhuisd.
Note! Er staan 6 miljoen boeken!

KGB museum
Niet echt heel gezellig, maar toch een interessant om een glimps mee te krijgen van 40 jaar Russische onderdrukking. Dit gebouw was jarenlang het hoofdkwartier van de KGB in Riga. In het museum leer je meer over de vele (politiek) gevangen die daar zijn gemarteld en geëxecuteerd. De sfeer is bedompt, de muren grauw en je voelt aan alles dat hier heel veel nare dingen zijn gebeurd. Er schijnen zo'n 45.000 Letten de dood hebben gevonden. Plan een bezoek aan dit museum even op een handig moment. Want je hebt wat na te praten…. met een stevige borrel waarschijnlijk.

Nationale opera
De Nationale opera (en ballet) staat midden in het centrum van Riga. Een prachtig gebouw en met een imposante staat van dienst. Probeer voor vertrek kaartjes te regelen voor een van de avonden dat je in Riga bent. Net als in de Stopera is het wel de bedoeling dat je netjes gekleed gaat. Wij waren in Riga toen de Bolero in première ging. Super speciale, mooie avond natuurlijk.
www.opera.lv

Heb je zin gekregen in een paar dagen Riga? Hierbij nog een paar hoteltips.

-  TwoWheels Hotel
-  Redstone Boutique Hotel
-  Relais le Chevalier
-  Bearsley’s Apartments and Suites
-  Dome Hotel
-  Ekes konvents
-  Clarion Collection Hotel Valdemārs

Of kijk op www.wigwam.travel/stedentrip/stedentrip-riga


 

Meer FbnF? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Trip Tips
What to do
New(s)

Meer FbnF? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief