Trip Tips

Niet alleen door ons werk in de reisbusiness, maar ook omdat we er GEK op zijn: reizen! Gezamenlijk hebben we toch wel zo'n 100 landen en/of steden afgetikt. Reden genoeg voor de categorie Trip Tips van en voor FbnF-ers. Via korte reisblogs delen we onze reiservaringen en geven we tips en links over WHERE TO GO AND WHAT NOT TO MISS. Wil je zelf een een reisblog schrijven of mis je een paar toffe tips? Kom maar door! Intussen..... live life to the fullest! 

Dagmar Ypenberg
Trip Tips Krakau
Er zijn weinig steden waar ik zo snel verliefd op werd en zo zou kunnen wonen. Krakau is echt een heerlijke stad, vooral als je van een beetje edgy houdt. De rauwe randjes van de stad, de heftige geschiedenis, de studenten en de millenials die de stad aan het opbouwen zijn. Krakau bruist!

Zoals in de meeste steden heeft ook Krakau een oude, historische binnenstad. Prachtige gekleurde huizen en centraal plein, een fort om de stad te beschermen en paard en wagen gevuld met luie toeristen die kletteren over de kinderkopjes. Starbucks, McDonalds, Benetton en Zara en het toeristische plaatje is compleet. Leuk, schattig, mooi opgeknapt en onderhouden, maar niet perse heel onderscheidend.

Het is de wijk Kazimierz, de Joodse wijk, waar je moet zijn. Boek dan ook vooral je hotel of Airbnb in deze wijk. Wij verbleven in een super leuke hostel: Secret Garden. Ze verhuren daar ook privé kamers, geen vrees voor slaapzalen. In de wijk Kazimierz is alles op loopafstand. Hierbij een paar leuke tips.

Bar a wino: Je raadt het al, een wijnbar. Maar echt een super leuke, hippe wijnbar. In de zomer hangt het hier met de benen buiten. Relaxed buiten wijntjes drinken op een van de lange, warme zomeravonden.

Good Lood: Aan de overkant van Bar a wino zie je een hele lange rij mensen staan. Waarvoor? Vroegen wij ons af...... voor de lekkerste ijsjes van Krakau!

Stara Zajezdnia: Deze oude remise is omgetoverd tot een soort strand zonder zand. Midden in de wijk loop je zo de industriële binnenplaats op vol met vrolijk gekleurde linnen strandstoelen. Een groot terras vol met hippe locals nippend aan een gin tonic, een kleurrijke cocktail of halve liters bier. Ze brouwen hier het bier zelf, in de remise. Neem van mij aan, hier wil je echt niet meer weg.

Hamsa Hummus & Happiness
Credo: 'make hummus not war'. Een super leuk Israelisch restaurant met een heerlijke tuin. Kom maar door met die hummus: heerlijk! 

Tytano: Avondje uit? Neem dan een Uber naar Tytano, niet in Kazimierz dus, maar aan de andere kant van het centrum. Tytano is een voormalig fabrieksterrein en vandaag de dag helemaal overgenomen door horeca. Tientallen cafés, restaurants en nachtclubs hebben zich hier verzamelt. Je wandelt over het hele terrein van de ene hippe hotspot naar de andere. Kleurrijke kerstverlichting, vuurkorven en buitenbarretjes geven een sfeervolle ambiance. Van vegan restaurants tot burgerbars, er is voor iedereen wat wils. Enne, ook hier vooral veel locals! Enjoy the night.

Forum Przestrzenie: Op loopafstand van Kazimierz, maar wel aan de andere kant van de rivier Vistula vind je, aan de waterkant, Forum Przestrzenie. Dit Forum is een cultureel centrum en bios met in de zomer een hippe city beach. Geen strand-strand natuurlijk, maar wel ligstoelen en gezellige foodtrucks met ijsjes en Mexicaanse biertjes en nachos (de foodtruck heet Lato). Super leuke plek voor een relaxte middag.

Schindler Museum: Ga je naar Polen, dan kun je (en wil je) niet om de Tweede Wereldoorlog heen. Polen is heel zwaar getroffen tijdens de Duitse overheersing en niet te vergeten tijdens de Russische onderdrukking in de 45 jaar daarna. Het Schindler museum is gevestigd in de voormalige Schindler fabriek (van Oscar Schindler). Let wel, het museum gaat niet over de film. Niet eens over het verhaal Schindler. Het museum brengt de geschiedenis van de stad Krakau op een prachtige manier in beeld. Met steeds een andere vloer en een andere plafond, die een verhaal vertellen over de beelden die je ziet. Er zijn straatjes, pleinen, getto’s en begraafplaatsen nagebouwd. En laat niets aan de verbeelding over. Echt erg indrukwekkend. En een must see! Let wel, het museum is zo populair dat je weken van te voren kaartje moet reserveren! www.oskarschindlerfactory.com

Auschwitz: Op zo’n 50 minuten rijden van Krakau liggen Auschwitz en Birkenau. Niet om heel vrolijk van te worden, maar als je dan toch in de buurt bent, dan is er eigenlijk geen reden om niet te gaan. Een van de grootste drama’s uit onze geschiedenis mag nooit vergeten worden. Ook hier moet je ver vooruit je kaartjes èn timeslot reserveren. In het hoogseizoen zelfs maanden vooruit.

Cricoteka: Dit is een theater en een museum aan de waterkant van de rivier Vistula. Vooral het gebouw zelf is erg tof en stoer. Je kunt er onder- en tussendoor lopen en door het spiegelplafond kun je daar erg leuke foto’s maken. Kijk voor de wisselende programmering op www.cricoteka.pl 

Ghetto Heroes Square: Tussen het Schindler Museum en Cricoteka vind je het Ghetto Heroes Plein. Je herkent het aan de 33 lege, bronzen stoelen, verspreid over het plein. Elke stoel staat voor 1.000 vermoorden Joden in de Tweede Wereldoorlog. Het plein was tijdens WOII het centrum van de Joodse Getto. De Duitsers hielden in deze getto meer dan 20.000 Joden gevangen in een gebied waar eerder slechts 3.000 Polen woonden. De Poolse apotheek, op het hoekje van het plein speelde een cruciale rol in deze periode en is ook nog steeds te bezoeken.

Rynek Podgrski: Vanuit Kazimierz kun je een leuke wandeling maken naar een tof uitzichtpunt. Ga de brug over, loop rechtdoor naar een plein en dan loop je zo tegen de kerk Rynek Podgrski aan. Loop om de kerk heen, door een parkje, over een loopbrug, steeds omhoog. Al snel zie je Kopiec Kraka liggen, het uitzichtpunt. Enjoy the view.

Oude stad: Ondanks mijn voorliefde voor de edgy kant van Krakau, kan de oude, historische stad natuurlijk niet aan mijn lijstje ontbreken. Wandel via het prachtige fort Zamek Wavel naar Rynek Glownik. Op het plein is in de zomer vaak wat te doen of geniet gewoon van de vele gerestaureerde gebouwen, zoals de Townhill Tower. Een leuke plek om koffie te drinken is bij Café Szal, op het dak van het museum. Betaal geen entree maar loop meteen door naar boven.

Kortom, Krakau is een heel veelzijdige stad met voor iedereen wat wils. Heb je meer tips over deze leuke stad, ik hoor ze graag!

Meer FbnF? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Trip Tips
What to do
New(s)

Meer FbnF? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief