Trip Tips

Niet alleen door ons werk in de reisbusiness, maar ook omdat we er GEK op zijn: reizen! Gezamenlijk hebben we toch wel zo'n 100 landen en/of steden afgetikt. Reden genoeg voor de categorie Trip Tips van en voor FbnF-ers. Via korte reisblogs delen we onze reiservaringen en geven we tips en links over WHERE TO GO AND WHAT NOT TO MISS. Wil je zelf een een reisblog schrijven of mis je een paar toffe tips? Kom maar door! Intussen..... live life to the fullest! 

Dagmar Ypenberg
Trip Tips Boedapest
Trip Tips Boedapest

Ik val maar meteen met de deur in huis: Boedapest is een heerlijke stad voor een toffe citytrip. In de jaren ’80 ben ik er met m’n ouders geweest, in m’n twenties met m’n toenmalige vriendje en vorige zomer met m’n lieve man en kids. De hoofdstad van Hongarije wordt ook wel eens het Parijs van het Oosten genoemd waarbij de Seine de Donau is die Boeda en Pest van elkaar scheidt. Il de la Cité heet in Boedapest Margaretha eiland. En Andrássy út is vergelijkbaar met Avenue des Champs-Élysées. Boedapest is ook net als Parijs groot opgezet. Dit in tegenstelling tot Praag, Venetië en het centrum van Amsterdam. En met het over-toerisme van vandaag de dag, is dat een verademing.

Eerst de badhuizen. Omdat Boedapest de enige hoofdstad in de wereld is waar helend water onderdoor stroomt, zijn er door de Turken, tijdens de Ottomaanse periode, heel veel badhuizen aangelegd in Boedapest. De stad kent maar liefst 136 thermaal bronnen. Een bezoekje aan een badhuis mag dus zeker niet ontbreken.

Széchenyi Badhuis
Het bekendste badhuis in Boedapest is Széchenyi. Dit badhuis is het grootste in de stad en een van de grootste thermale baden van Europa. Het bad is in het begin van de twintigste eeuw gebouwd in neobarok stijl. Het is een indrukwekkend en zeer mooi gebouw en prijkt daarom vaak in de reisgidsen.

Gellert Spa
Dit, in Art Nouveau stijl gebouwd badhuis, is ook heel bekend. Met zijn glas-in-lood ramen en kleurrijke mozaïektegels is dit bad met recht het mooiste badhuis in Boedapest.

Rudas
Het Rudas bad is een overblijfsel uit de tijd dat de Ottomanen in Hongarije heersten. Het is een originele Turkse hamam en tevens een van de oudste badhuizen van Boedapest. Wij hebben tijdens onze citytrip voor Rudas gekozen. Net iets minder populair en oer-oud, echt heel mooi van binnen. Sommige dagen zijn mannen en vrouwen gescheiden in dit badhuis, let daarop bij het reserveren.

In Boedapest wemelt het van de enorme grote, indrukwekkende gebouwen. De allermooiste staat langs de Donau: het parlementsgebouw, Országház. Prachtig gelegen aan het water omringt door veel groen, echt sprookjesachtig. Naast het parlementsgebouw, direct aan het water, vind je ‘cipok a duna parton’, schoenen aan de kade. Deze 60 paar metalen schoenen zijn een gedenkteken ter nagedachtenis aan de Joden die hier zijn gefusilleerd. Ze werden gedwongen om hun schoenen uit te trekken en vervolgens op de rand te gaan staan om te worden doodgeschoten en meteen in het water te vallen.

Aan de andere kant van de Donau vind je Boeda. Dit deel van de stad ligt veel hoger dan Pest en zo’n 70 meter boven de Donau. Boeda staat bekend om de Burcht van Boeda, een historisch kasteelcomplex. Het gehele complex bestaat uit tientallen historische en architectonische waardevolle gebouwen en vele nauwe straatjes en steegjes, waarvan in de afgelopen 7 eeuwen niets is veranderd. In dit deel van de stad wonen de rijkere inwoners van de stad. Boeda is groener, rijker en duurder dan Pest. Trek zeker een halve dag uit om hier rond te slenteren en je aan alle mooie gebouwen te vergapen. Vanuit het Fishermans Basition heb je een prachtig uitzicht over Boeda en over het parlementsgebouw.

Omdat Boedapest een vrij uitgestrekte stad is, hebben wij een fietstocht geboekt. Heerlijk fietsend door de stad leidt de tour guide je langs alle hoogtepunten van de stad. Persoonlijk vind ik het Heldenplein, aan het einde van Andrássy út heel mooi. Dit plein werd gebouwd ter ere van het duizend jarig jubileum van Hongarije en alle Hongaarse helden hebben hier een ereplaats gekregen. Fiets je vanuit daar nog wat verder de stad uit, dan kom je bij slot Vajdahunyad. De architect heeft verschillende Hongaarse stijlen in één gebouw gecombineerd. Ook rond het slot hebben de gebouwen verschillende stijlen. Romaans, gotisch, renaissance en barok. Het klinkt als een ratjetoe, maar het binnenplein met de verschillende gebouwen is heel idyllisch.

Uiteraard herbergt Boedapest ook veel musea. 225 musea om precies te zijn. Maar heel eerlijk gezegd kunnen we de hoofdstad van Hongarije op dit punt niet vergelijken met Parijs. Kwantiteit gaat hier boven de kwaliteit. Uiteraard zijn er veel interessante musea te bezoeken, maar ik denk niet dat ze hoog op je bucketlist zullen prijken. Hierbij wel een handig overzicht: www.museum.hu

Wat ons wel aansprak was de House of Terror. Een museum over de onderdrukkingen van de Hongaren tijdens het fascistische èn het communistische tijdperk. Het geeft een heel interessante inkijk in een lange, nare periode die niet alleen de Hongaren, maar heel Centraal en Oost Europa hebben moeten doorstaan. Tijdens mijn bezoek aan het Schindler museum in Krakau werd gekscherend opgemerkt dat Centraal en Oost Europa in 1945 van de ene snor naar de andere snor werden overgedragen. Geen plezierig uitje, maar wel heel leerzaam en indrukwekkend. www.terrorhaza.hu/hu

Food!
Uiteraard hebben we veel en lekker gegeten in Boedapest :-). Hierbij een overzicht.

De grote markthal in Boedapest is een kleurrijke en levendige verrassing in Boedapest. Hou je van rondstruinen op de markt? Dan is deze markthal zeker een plek die je moet bezoeken. Niet alleen zijn de producten die je op de markt vindt overheerlijk, maar het gebouw zelf is een ware lust voor het oog. Het heeft een prestigieuze prijs gewonnen voor zijn architectuur en is uitgeroepen tot ‘de mooiste markt van Europa’.

Ruïne cafés
Ruïne cafés zijn een beroemd en echt lokaal fenomeen in Boedapest. In de jaren ’90 zijn in verlaten gebouwen, met name in de Joodse wijk, overgenomen door kunstenaars, studenten en jonge ondernemers. De leegstaande panden, vaak zelfs zonder dak (!) werden omgetoverd tot cafés. Oude stoelen, versleten bankstellen, kleurrijke barkrukken, tafels, maar ook auto’s en heel veel ander restmateriaal werd verzameld en creatief bij elkaar gezet. In de Kerts (zoals de cafés vaak genoemd worden) hangt een relaxte sfeer, speelt vaak live muziek en kun je heerlijke lokale biertjes drinken en pup-food eten. Het publiek is een wirwar van locals, hipsters en toeristen. Als je een beetje rond googelt vind je heel veel ruïne cafés in Boedapest maar Szimpla Kert is echt de allerberoemdste. Daar moet je zeker even binnenwandelen en een drankje doen. Ook Instant vonden wij heel tof. Aan alle muren, plafonds en in alle hoeken en gaten zie je de gekste dingen.

Mazel Tov
Een andere ruïne café is Mazel Tov. Persoonlijk vind ik dit meer een restaurant. Hier hangt een heel andere sfeer dan bij Szimpla en Instant. Vaak is er een lange rij om een tafeltje te bemachtien. Maarrrr…. Echt de moeite waar. Mazel Tov is echt prachtig! Geregeld is er livemuziek en zowel vleeseters als vegetariërs kunnen hier genieten van heerlijk Israëlisch eten.

Ook in de Joodse wijk: Street food Karavan: de rollende keukens van Boedapest. Op dit binnenpleintje vind een tiental street food stands waar je de hele dag kunt crashen en snel en gemakkelijk iets kunt eten en drinken. Karaván vind je in de Kazinczy utca.

Tot slot. Bij The Goat Herder drink je de allerlekkerste flat white en je moet echt een hapje gaan eten bij restaurant Most. Het liefst in de tuin van Most. Je kunt er alles eten en op ieder moment van de dag. Ontbijt, lunch en diner. Hamburgers, curry’s en pad Thai. Zalig.

Enne…. had ik al verteld dat Boedapest een heel budgetvriendelijke bestemming is?

Zeker gaan dus!
Liefs, Dagmar

Naar aanleiding van deze Trip Tips, ontvingen we van FbnF-er Will van der Velde:

'Wat zeker een aanrader is is een boottocht over de Donau, breng een bezoek aan de Sint-Stefanusbasiliek. Maak een dagtrip vanuit Boedapest naar GödöllÅ‘ en bezoek de voormalige zomerresidentie van koningin Elisabeth, beter bekent als Sissi.
Voor de Shopaholics, is Váci Utca een must, het is enkel toegankelijk voor voetgangers en heeft een noord- en zuidzijde. Bezoek de noordkant als je échte koopjes wil doen. Heb je honger gekregen van al dat shoppen? Dan kun je terecht in het zuidelijk deel van deze winkelstraat.
En voor degene die van een heerlijke maaltijd houden, kan ik ons favoriete restaurant aanbevelen : Déryné , welke te vinden is op : Krisztina tér 3 .'

Meer FbnF? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Trip Tips
What to do
New(s)

Meer FbnF? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief